Leveren van maatwerk en kwaliteit
Persoonlijke benadering
Francken & Vermeij

Zonlichtsystemen

Met een zonlichtsysteem geniet u het hele jaar van de zon. Ook in ons klimaat! Zelfs op een bewolkte dag geeft de zon voldoende daglicht voor een zonlichtsysteem. Zo bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten en levert u een flinke bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Zo werkt een zonlichtsysteem: Een zonlichtsysteem verwarmt koud leidingwater zoals u gewend bent van uw geiser, combiketel of boiler. Alleen een zonlichtsysteem doet dit niet met gas of elektriciteit maar met energie van de zon. Een zonlichtsysteem bestaat uit een zonlichtcollector en een zonneboiler. Als het zonlicht sterk genoeg is, stroomt het water in een gesloten leidingcircuit door de zonlichtcollector en wordt verwarmd. Dit warme water geeft zijn warmte vervolgens via een warmtewisselaar af aan het leidingwater in de zonneboiler. Hier wordt het warme water bewaard.

Gebruikt u ergens in huis warm water, dan stroomt dit uit de zonneboiler via de naverwarmer naar het tappunt. De naverwarmer verwarmt het water bij als het nog niet op de gewenste temperatuur is, zodat u altijd voldoende warm water hebt. Van overheidswege is een tapwatertemperatuur van minimaal 62º C vereist. Een zonlichtsysteem is hierop het hele jaar ingesteld.

Wanneer op de donkerste dagen in de winter de minimale temperatuur niet wordt bereikt met het zonlichtsysteem, doet de HR-combi ketel de rest. Op mooie dagen kan het water wel meer dan 80º C worden! Het zonlichtsysteem is hierop voorbereid en wordt beschermd tegen oververhitting. Bij te hoge temperaturen schakelt een regeling de circulatiepomp uit en loopt het water dat door de zonlichtcollector circuleert direct terug in een terugloopvat onderin de boiler. Op dezelfde manier wordt het systeem ook tegen bevriezing beschermd. Er hoeven dus geen milieubelastende vloeistoffen worden toegevoegd.

Informatie aanvraag: zonlichtsystemen